Kils AIK Hockey
TEAM J18

U16 slog Färjestad på hemmaplan
2018-10-23 22:16

Det blev 3 poäng när Färjestad gästade Sannerudsvallen på måndagskvällen. När 60 minuter var spelade stod det 5-2 på tavlan till Kils U16 lag. En match som innehöll allt. Högt tempo, bra passningspel, bra målvaktspel och ett disciplinerat Kil som gjorde ett grymt jobb i 60 minuter och kunde gå vinnande ur denna strid. Vi visste att detta skulle bli en rejäl utmaning för oss och att möta Färjestad är aldrig enkelt. Bortalaget kom med det bästa de hade, men det räckte inte för att knäcka ett hemmalag som hade bestämt sig för att ge allt. Kil höll sin taktik hela matchen, spela ett tajt försvarspel, vara disciplinerade i allt och ta vara på sina chanser man får.

Första perioden blev ungefär som vi hade väntat oss. Färjestad kom ut hårt på oss och satte hård press med ett högt tempo direkt. Men vi var beredda på denna anstormning och gjorde som vi pratade om innan matchen. Kil höll Färjestad på utsidan och de fick aldrig chansen att komma in i slottet med varken spelare eller passningar. Bortalaget tvingades att gå på utsidan hela tiden. Det kom skott från dåliga vinklar och Noel i Kils målet tog varje puck och returerna som blev var Kil först på varje gång. Kil skapade inte många chanser första perioden utan fick spela försvarspel större delen av perioden. Trotts mycket försvarspel så kom läget för Kil. En frispelad Lucas Haag som nästan var ensam med målvakten när han blir trippad av en Färjestad försvarare och det blir Powerplay för Kil. Ett PP som Kil tar vara på och kunde 22 sekunder senare göra 1-0 av Jaspar Skålèn som satte pucken fint i bortre krysset. 1 skott och ett mål räckte för att ha ledningen i paus. Färjestad vann skotten första perioden med 17-1.

Inför andra var det lika viktigt som i första perioden att hålla ett tajt försvarspel och göra allt 100% där ute. Se till så att Färjestad skulle få så lite chanser som möjligt. Tidigt i andra kom Felix Nilsson fri mot målvakten och gjorde inga misstag och satte 2-0 pucken. Men snabbt där efter kom en reducering från bortalaget och det var 2-1. Kil kom mer och mer in i matchen och det blev inte lika mycket försvarspel som i första perioden. Vid flera tillfällen kunde Kil etablera lite längre anfall i Färjestads försvarszon. Det var en betydligt jämnare andra period spelmässigt än första. Efter en stund fick Kil på nytt ett Powerpaly som man såg till att utnyttja på bästa möjliga sätt. Det var Jaspar Skålèn som satte sin andra puck för kvällen och en 3-1 ledning som höll sig in till pausvila. Skotten var 12-13 för Färjestad.

Tredje perioden förstod vi skulle bli den tuffaste. Ett desperat Färjestad som inte alls hade fått matchen dit de ville var tvungna att forcera framåt. Kil redde ut sitt boxplay som man startade tredje perioden i och Färjestad hade fortsatt svårt att komma till bra lägen. Återigen var Kil tvungna att spela med disciplin och ta vara på chanserna man fick. En puck kastades in framför mål som låg lös och Ludwig Wilhelmson var sist på pucken och slog in 4-1 till hemmalaget. Det dröjde inte många minuter förrän Kil kunde utöka ledningen till 5-1 genom Anton Wennergrund. Sedan var det hårt jobb sista 6-7 minuterna då Färjestad pressade på rejält. Men Kil fortsatte spela tajt och bestämt och matchen slutade 5-2 till hemmalaget.

En fantastisk väl genomförd match av Kils U16 lag som kunde ta 3 poäng mot ett bra Färjestad. Noel Ankerfeldt i målet gjorde en grym match där han fick 46 skott emot sig och en räddningsprocent på 95,65%.

Starkt jobbat från hela laget hela matchen igenom och vi var helt klart värda 3 poäng efter dessa 60 minuter. Alla jobbade hårt för varandra, byte efter byte och en fantastiskt skön seger och 3 poäng.

5-2 (1-0, 2-1, 2-1)

Skott: 21-46 (1-17, 12-13, 8-16)